"Een betekenisvol merk wordt de standaard"


2016-Nov-04
"Een betekenisvol merk wordt de standaard"

Merken moeten meer zijn dan een machine die simpelweg pure profit nastreeft. Merken die vandaag succesvol willen zijn moet denken aan morgen en een balans vinden tussen profit, mens en Moeder Aarde. Dat is de visie van consultancybureau &samhoud, dat twee jaar geleden die visie kracht bij te zette door de wereld een beter te maken met een lijn vleesvervangers en versmaaltijden. In aanloop naar het event 'Purpose gedreven merkinnovatie' spraken we met Marieke van der Heijden, Head of Strategy & Business Development) van &samhoud food.

Een gerenommeerd consultancy bureau met een startup in de FMCG-industrie en een 2-Michelin sterrenrestaurant in hartje Amsterdam. Hoe is dat tot stand gekomen?

“Dat moet ik altijd uitleggen, zelfs aan mijn naasten. Maar als je weet dat wij vanuit onze purpose (together we build a brighter future, red.) denken is het ineens heel logisch. In de toekomst moeten we namelijk anders omgaan met voedsel. Als we met z’n allen zo door blijven consumeren hebben we in 2050 simpelweg niet genoeg voedsel om 9 miljard mensen op deze wereld te eten te geven. Zeker op het gebied van vlees. Ook zien we in de wereld steeds meer overgewicht. Een betere toekomst vormen we dus door meer groente en minder vlees te eten. Ons 2-Michelin sterrenrestaurant, geleidt door chef Moshik Roth, biedt ons de unieke gelegenheid om nieuwe innovaties te ontdekken en te testen, alvorens we de het naar de massa brengen via &samhoud food. Zo inspireren we niet alleen de happy few in ons restaurant maar hopen we op grote schaal mensen te bewegen om beter te eten.”

Wat is er toch aan de hand met de marketingwereld, ineens wil iedereen een purposevol merk. Waarom is dat?

“Ik denk dat een nieuwe generatie consumenten zo bepalend is geworden dat zij een duurzame visie eisen van merken. Deze generatie ziet dat het niet langer kan zo. Dat we af moeten van puur graaien en de vorm van kapitalisme waardoor de crisis is ontstaan. Er moet verandering komen, om de wereld beter achter te laten voor volgende generaties. Maar niet alleen die wil naar duurzaamheid is een drijfveer voor merken met purpose. Ook zien steeds meer organisaties dat een purpose richting geeft aan innovatie en financieel zeer rendabel is. Die combinatie van factoren zorgt ervoor dat een betekenisvol merk de standaard wordt. Maar simpelweg even een inspirerende slagzin neerpennen is niet genoeg. Een purpose moet echt en authentiek zijn, consumenten moeten erop kunnen vertrouwen, doordat ze zien dat het echt waar is. Die authenticiteit is volgens mij ook een reden waarom nieuwe bedrijven zo snel populair kunnen worden. Consumenten vertrouwen op hun schone lei en goede intenties. De toekomst voor groente-producten is dus veelbelovend.”

Jullie zijn nu zo’n drie jaar met &samhoud food bezig. Waar staan jullie nu?

“Het gaat waanzinnig goed. We liggen met een lijn versmaaltijden en vleesvervangers in de schappen van Albert Heijn, weten steeds beter in te spelen op de vraag om onze plek in het schap te behouden en zijn ons aan het voorbereiden op internationale groei in de Verenigde Staten en Azië. We zien ook echt momentum in de markt. Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de negatieve gevolgen van overmatige vleesconsumptie en de geüpdate versie van de schijf van vijf moedigt ze aan om meer groente te eten. Slechts 2 procent van de Nederlanders haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram op dit moment."

Jij spreekt binnekort op een kennissessies van PIM, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?

“Ik wil de zaal laten zien hoe een purpose je kan helpen om vanaf scratch een merk neer te zetten. Hoe je een visie het vertaalt naar onder andere producten, verpakkingen, marketingcampagnes en samenwerkingsvormen. Maar ik ben niet van plan om alleen maar onze successen te delen, ook onze leermomenten komen aan bod.”

Bron: pimonline.nl