5x tips voor de mooiste feestgerechten


2019-Dec-20
5x tips voor de mooiste feestgerechten

1. Kleurenspektakel van groente

Verschillende kleuren en texturen op een bord doen het altijd goed. Met alleen al de keuze van groenten creëer je een heus kleurenspektakel. Kies voor groente met contrasterende kleuren, zoals bijvoorbeeld tomaatjes en bimi. Of experimenteer eens met gele courgette, paarse truffelaardappel, graffiti aubergine of oranje bloemkool. Houd de kleinere groentes heel en snijd grotere groentes in gelijke reepjes of plakjes voor een kleurrijk en speels opgemaakt bord.

2. Over de top met toppings

Smaak is het allerbelangrijkste, ook met kerst, en je kunt gerechten echt afmaken met een mooie topping. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, denk bijvoorbeeld aan fijngehakte nootjes, verkruimelde toastjes, takjes verse kruiden, kleurrijke cressjes of eetbare bloemen. Maak de beleving compleet door de gerechten tijdens het serveren aan tafel de laatste topping te geven.

3. Culinair kliederen

Ingewikkeld opgemaakte bordjes zoals in een sjiek restaurant zijn zonder te veel moeite ook thuis te maken. Aardappel- of groentepuree kun je bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel over het bord uitstrijken in de vorm van een halve maan. Door een spuitflesje te gebruiken maak je mooie dotjes of strepen met een saus. Of sprenkel een kleurrijke kruidenolie rondom de ingrediënten op het bord. Ook leuk: eetbare verf zoals sepia inkt, die je met een breed kwastje over het bord strijkt

4. Gouden combinaties

Laat je gerechten stralen door ze af te toppen met eetbaar bladgoud. Eetbaar bladgoud is goud dat langdurig is platgewalst tot flinterdunne velletjes of kleine vlokjes. Het heeft geen smaak, dus is al snel een gouden combinatie in ieder gerecht. Met name kleinere gerechtjes, zoals amuses, tapas, desserts en koekjes krijgen zo een extra feestelijke touch!

5. Multifunctioneel: Kerstboom in de keuken

Wist je dat je ook met je (onbespoten!) kerstboom kunt koken? Dennennaalden hebben een citrus-achtige smaak en kunnen een originele, extra kick geven aan je vinaigrette of saus. Als je op de zoete tour wilt gaan kun je de dennennaalden verwerken in koekjes of er suiker mee parfumeren. Ook na de feestdagen kan de kerstboom nog van pas komen voor culinaire escapades. Gebruik de uitgedroogde takken om groenten op de BBQ of in een rookoventje te roken; zo geef je  courgettes en paprika’s een extra winterse smaak mee.