5 x zomergroente


2019-Aug-12
5 x zomergroente

Ben jij stiekem ook een gewoontedier die het hele jaar door voor dezelfde groente kiest? Dan gaan wij je uitdagen om vanaf nu met seizoensgroente te gaan koken!  Dat is namelijk veel lekkerder, gevarieerder én ook nog eens beter voor het milieu. Onze favoriete zomergroente op een rijtje:

Bloemkool 

Dit komt wellicht als een verrassing, maar bloemkool is toch écht een zomergroente! In de zomer eten we bloemkool van Nederlandse bodem en hier kan je  alle kanten mee op. Wat dacht je van rauw in een salade? Of vermaal een bloemkool in de keukenmachine tot ‘couscous’. Leuke fact: bloemkool is wit dankzij zijn bladeren. Doordat de bladeren de kool bedekken blijven ze wit. Gele bloemkolen – die wel zijn blootgesteld aan de zon – zijn ook gewoon te eten, maar die vinden wij kennelijk toch iets minder aantrekkelijk.

Tomaat

Wist je dat tomaat de nummer 2 meest gegeten groente is van Nederland? En dat terwijl tomaat officieel geen groente is, maar een vrucht. Aangezien het culinair gezien toch tot de groente gezien wordt, rekenen we het goed. Dat de tomaat zo veel gegeten wordt is geen wonder als je het ons vraagt, want je kunt er zoveel lekkers mee. Een simpele favoriet is een frisse salade caprese. Met buffelmozzarella, goede extra vierge olijfolie, basilicum en peper en zout waan je je voor even in Toscane…  

Paprika

Krijg jij ook keuzestress als je bij het groenteschap voor de paprika’s staat? Ga je voor rood, oranje, geel, of groen? Iedere kleur heeft zo z’n voordeel. Gele en rode paprika zit vol met vitamine C, zelfs twee keer zoveel als de sinaasappel. Oranje paprika’s zijn het zoetst van allemaal. Daardoor zijn ze ideaal voor kinderen die (nog) niet zo van groenten houden. De groene paprika is een rode, oranje of gele paprika die nog niet rijp is. Dat geeft de meest scherpe smaak waardoor hij perfect is voor curry’s, stoofgerechten en pastasauzen.

Aubergine

In het rijtje zomergroente is de aubergine ook onmisbaar. Sla er een Grieks, Italiaans, Turks, of Catalaans kookboek op na en je vindt er ontzettend veel traditionele recepten met aubergine. De mediterrane leefstijl draait niet alleen om gezond oud worden, maar ook om genieten van verse ingrediënten en heerlijke gerechten. Wat dacht je van Moussaka of Melanzane alla Parmigiana? Of ga voor onze Groente Nuggets. Deze bestaan voor 24% uit aubergine!

Komkommer

Zomer is komkommertijd! En niet alleen op het 8 uur journaal. Denk je aan zomer, dan denk je aan frisse salades waar komkommer vaak een rol in speelt. Hoewel komkommer geen vitaminebommetje is, kun je het combineren en variëren tot een lekker én voedzaam gerecht. Ook is  het een goede dorstlesser, gezien komkommer voor 97% uit water bestaat.