5 gouden tips voor de beste vega broodjes


2018-Jul-08
5 gouden tips voor de beste vega broodjes

Vegetarisch eten is hip! 70% van de Nederlanders eet al minimaal één dag per week geen vlees. Hoe zet je vegetarisch eten verrassend op je menu? 2-Michelinsterren chef Moshik Roth van restaurant &moshik in Amsterdam geeft 5 gouden tips.

TIP 1: EEN GOEDE BASIS IS HET HALVE WERK 

"Heel simpel: begin bij het begin en zorg voor goede, kwalitatieve vegetarische producten als basis voor de opbouw van je broodje. Net als bij vlees of vis, zijn er in de vegetarische markt grote verschillen in kwaliteit van de producten. Smaak is het allerbelangrijkst, dus bezuinig niet op goede ingrediënten en kies voor kwaliteit. Een goede basis is het halve werk. Klanten zien het als je met goede, pure ingrediënten werkt en waarderen dat."

TIP 2: VERRAS MET SMAAK

"Durf te verrassen met verschillende smaakcombinaties en experimenteer! In de bereiding reageren vegetarische burgers vaak anders dan een gewone hamburger, dus zorg dat je weet hoe het gekozen product optimaal tot zijn recht komt. Verras je klanten door iets anders op de kaart te zetten dan de standaard groenteburger (of het broodje gezond). Ik haal mijn inspiratie uit allerlei verschillende keukens ter wereld. Zo koos ik bij het recept van de Groene Aspergeburger voor een Japanse twist: een belegschema met onder andere komkommer, zeewiersalade en ijsbergsla en een heerlijke bijpassende saus van wasabi, mayonaise en sojasaus. Een klein beetje out of the box denken en een groot succes bij het‘flexitarische’ publiek."

TIP 3: NIKS ZO LEKKER ALS EEN CRUNCHY BITE

"Burger met een zachte textuur? Kies dan voor een knapperig broodje. Gepaneerde burger? Bereid hem in de oven of airfryer voor de beste bite. Voeg daarnaast eens iets knapperigs toe aan je recept: pijnboompitten, croutons, cashewnoten of granaatappelpitjes. De heerlijke flatbread met mijn vegetarische Bonenkebab kreeg dankzij de granaatappelpitjes niet alleen een goede bite, maar ook meteen een zomerse, kleurrijke twist."

TIP 4: VARIEER MET KLEUR 

"Het oog wil ook wat. Varieer met kleur om het gerecht aantrekkelijk te maken. Extra voordeel: kleuren in ons eten maken vrolijk en kunnen zorgen voor extra eetlust. Bij de opbouw van de Tomeato Burger (mijn meest bekende burger: gemaakt van tomaat i.p.v. vlees) heb ik bewust gekozen voor veel verschillende kleuren met als resultaat een stoere burger die zelfs de échte vleeseter verrast. Leuk detail over verschillende kleuren groente en fruit: elke kleur bevat ook weer andere vitamines, dus hoe meer je varieert, hoe meer vitamines je toevoegt aan je gerecht."

TIP 5: WERK MET SEIZOENEN 

"Ons lichaam vraagt in de zomer om ander eten dan in de winter, dus ik probeer zoveel mogelijk te werken met producten uit het seizoen. Daarnaast is het veel duurzamer (geen kunstlicht, kunstmest of lange reizen), leuker voor je portemonnee én zijn seizoensgebonden producten van betere kwaliteit. Ik houd de basis van mijn broodje meestal hetzelfde en varieer in de opbouw om er een seizoenstwist aan te geven."